Képviseld diáktársaidat a Független Diákparlamentben!

Kezdőlap » Közlemények » Halál helyett életet!

Halál helyett életet!

szívügy_og

A Független Diákparlament közleménye az iskolákba tervezett lőterekkel kapcsolatban

Szervezetünk csatlakozik a Hívatlanul csoport tiltakozásához, mely szerint lőtereket létesíteni az iskolák területén erkölcsi szempontból elfogadhatatlan. Abszurd, hogy fiatalokat potenciálisan gyilkolásra oktatnak, miközben az elsősegély-nyújtás tanítása teljes mértékben hiányzik, miközben évente több, mint 20 000 ember hal meg csak szívrohamban Magyarországon, mely szám drasztikusan csökkenthető lenne az újraélesztés oktatásával. Követeljük, hogy az iskolarendszer ne az élet elvételére, hanem a visszaadására, jobbá tételére irányuljon. Magyarország kormányának egyik legfontosabb célja a nemzet népességfogyásának megállítása. Ennek sokkal kritikusabb eleme lehetne az Uniós átlagon felüli halálozások számának csökkentése, mint az, hogy a tervezett mindennapos énekórák hatására dalolászva fogantassanak gyerekek.

Ezért a Független Diákparlament polgári akciót indít Szívügyed címmel, melynek célja az, hogy minden középiskolában tanuló diák magabiztosan tudjon újraélesztést végezni, melyet minden évben egyszer a tanagyag keretében megismertetne velük az oktatási rendszer, a módszertan pedig kiterjedne a komplex pszichológiai követelményekre is, melyek szükségesek a sikeres beavatkozáshoz. Várjuk minden olyan polgár, szervezet és párt csatlakozását, akik nyomást akarnak gyakorolni a jelenlegi vezetésre, hogy politikától függetlenül közösen tegyünk embertársaink megmentése érdekében. A Hívatlanul csoport számításai szerint több mint 47 milliárd forint lesz a lőterek várható költsége, melyből évekig lehetne fedezni ennek a kritikusan fontos projektnek a költségeit, ahelyett, hogy jelenleg a egy maroknyi önkéntes diák és mentős (akik amúgy is megalázóan kevés fizetésért dolgoznak) ingyen próbálják elvégezni az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkáját.

Követeljük, hogy azonnal valósuljon meg a Nemzeti Alaptantervben és a 110/2012. (VI. 4.) Kormányrendeletbe foglalt elsősegély-nyújtás, de minimum az újraélesztés, és hogy egy éven belül minden iskolában vezessék be ennek az oktatását. A kormány eddig elmulasztotta a megfelelő források biztosítását az általa hozott intézkedések végrehajtásához. Szakmai iránymutatásért pedig forduljon a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájához, akik már évek óta szorgalmazzák ennnek a kérdésnek az oktatásba való integrációját. Nem késlekedhetünk tovább! Minden nap 55 magyar ember hal meg szívrohamban, és jelentős hányaduk gyors beavatkozás hatására megmenthető lenne!

Békés Gáspár, kommunikációs főkoordinátor

Tarnay Kristóf Ábel, szóvivő

Független Diákparlament kommunikációs stáb

sajto@diakparlament.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.