Képviseld diáktársaidat a Független Diákparlamentben!

Kezdőlap » Jelentkezz diákparlamenti képviselőjelöltnek a 2017/18-as tanévre!

Jelentkezz diákparlamenti képviselőjelöltnek a 2017/18-as tanévre!

Kedves Érdeklődő!

Megkezdődött a képviselőjelöltnek való jelentkezés időszaka, melyet követően internetes szavazás dönti majd el, mely jelöltek kapnak képviselői mandátumot a 2017/2018-as tanévre!

A Független Diákparlament jelenleg Magyarország egyetlen olyan országos diákszervezete, amely teljesen szabadon, azaz állami, politikai és iskolai ellenőrzés nélkül jött létre, és így is működik.

A következőkben megpróbáljuk emészthető terjedelemben, de a legfontosabb információkat közölve röviden leírni azt, amivel fontos tisztában lenni a képviselőnek való jelentkezéskor. A Független Diákparlament egy önszerveződő, diákok által életre hívott szervezet, amelynek célja, hogy az oktatás különböző szereplői – a diákok által megválasztott képviselők – közösen tehessenek azért, hogy minél jobb, mindenki számára előnyösebb legyen az oktatási rendszer Magyarországon. Ennek érdekében próbál minél több diákot, illetve véleményt bevonni, minél alaposabb munkát végezni, hogy egyre nagyobb beleszólása legyen a különböző kérdésekben. Megválasztott képviselői egyforma jogokkal rendelkeznek. A szervezők a keretek fejlesztéséért, az ülések megszervezéséért, a képviselők pedig a tartalommal való megtöltésért felelősek – a szervezet demokratikus alapelveinek kereteit tiszteletben tartva.

Legkésőbb október 9. (hétfő) éjfélig lehet képviselőjelöltnek jelentkezni. Az internetes választások a honlapunkon októberben zajlanak majd le. A választáson a 14. életévüket betöltött diákok szavazhatnak, a kategóriákon (diák, hallgató, tanár, szülő, öregdiák) belül 1-1 jelöltre. 90 középiskolás diák képviselő jut be, és szerez képviselői mandátumot egy tanévre. Régiónként a diákok száma szerint arányosan osztottuk el ezt, átlagosan 9-14 fő között mozog, Budapesten pedig az első 20 legtöbb szavazatot kapó jelölt jut be. Általános tapasztalatunk, hogy ahhoz, hogy bejuss a Független Diákparlamentbe, aktívan kell kampányolnod és szavazatokat gyűjtened – ebben az e-mailben elküldött, publikálásra szánt kampányanyagod Facebook-oldalunkon való (beérkezési sorrendben történő) közzétételével tudunk segíteni. Jellemzően azok a jelöltek szoktak igazán sikeres kampányt zárni, akik egyszerre gyűjtenek szavazatokat a közösségi médiában, az iskolában, valamint az ismerőseik körében is. Ha plakátot terveznél, bátran kérd el tőlünk hozzá a szervezet logóját e-mailben.

A képviselők a tanév során két plenáris ülésen vesznek részt Budapesten (ősszel és tavasszal, előbbi 2017. november 17-19. között lesz megtartva). Az őszi ülés a problémafelvetésről és az egyes témák kapcsán munkacsoportok létrehozásáról szól, majd munkacsoportonként folyik tovább a munka, főleg interneten keresztül, bizottságonként egy-egy személyes összeülést beiktatva, egészen a tavaszi ülésig, amikor is az elkészült javaslatokról – megvitatásukat követően – egyesével szavaznak a képviselők. Az elfogadásra került javaslatokat eljuttatjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, valamint az országgyűlési képviselőkhöz, és a javaslatokra érdemi, valós reakciót várunk.

Fontos, hogy aki képviselővé válik, az egy nagy lehetőséget kap, egy nemes cél érdekében cselekedhet egy dinamikus közösség tagjaként, de ehhez felelősség is társul: a plenáris üléseken részt kell venni (amennyiben ez megoldhatatlan, ki kell jelölni minden képviselőnek egy helyettest, aki el el tud jönni helyette) és az évközi munka során is aktívnak kell lenni, másképp a képviselő elveszti a mandátumát, és a helyére időközi választást írnak ki a szervezők.

Mindez azért fontos, mert az eddigi tapasztalatok alapján sok másik jelentkező is szeretne egy inaktív képviselő helyén lenni, aki ezzel másoktól veszi el a lehetőséget a folyamatban való tényleges részvételtől, ráadásul a szervezet csak akkor működik igazán jól, ha interneten keresztül is részt vesznek a képviselők a különböző témák megvitatásában és a szavazásokban. A megválasztott képviselőnek lehetősége van létrehozni és folyamatosan fenntartani egy nyilvános, képviselői facebook-oldalt, ahol közzétehet vitaindító bejegyzéseket, az esetleges javaslatait. Feladata, hogy választóival, valamint közvetlen környezetével (pl. osztály) vitassa meg rendszeresen a Független Diákparlamentben felmerülő témákat, ismerje a gondolataikat ezen kérdésekben.

A Független Diákparlament lehetőséget szeretne teremteni arra, hogy képviselői bátran és szabadon kimondhassák véleményüket az oktatási kérdésekben.

Emellett azt is fontosnak tartjuk, hogy egymás véleményét tiszteletben tartsuk, egymás érveit meghallgassuk, és törekedjünk a másik fél szemszögéből is átgondolni az adott témát: törekedjünk a kopromisszumra, a minél több képviselő számára elfogadható megoldásra.

A Független Diákparlament tisztában van a diákok leterheltségével, ezért örömmel igazolja le képviselőinek munkáját az érettségihez szükséges 50 óra iskolai közösségi szolgálat keretein belül, s amennyiben a képviselő iskolája igényel ehhez szerződéskötést, arra is nyitott. Ne csak azért jelentkezz képviselőnek, hogy leigazoljunk neked órákat, hanem akkor, ha szeretnéd a saját és társaid véleményét képviselni, találkozni az ország minden részéből érkező diáktársaiddal és beleszólást kieszközölni a diákság részére a különböző oktatási kérdésekben.

Képviselőnek való jelentkezéshez kattints ide!

Bármilyen kérdésed van, keress minket bármikor üzenetben a Facebookon, vagy e-mailben a diakparlament@gmail.com címen!

— A Szervezőbizottság